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November 2t ,20L7

Internat ional  Account ing Standards Board
30 Cannon Street
London EC4M 6XH
United Kingdom

Comments on the "Exposure Draft Accounting Policies and Accounting Estimates
(Proposed Amendments to IAS 8)"

The Saudi  Organizat ion for  Cert i f ied Publ ic Accountants (SOCPA) appreciates the
cont inued ef for ts of  the Internat ional  Account ing Standards Board and welcomes the
opportunity to comment on the "Exposure Draft Accounting Policies and Accounting
Estimates (Proposed Amendments to IAS 8).

Attached are our comments on the quest ion regarding the ED.

Please feel  f ree to contact  the undersigned for any c lar i f icat ion or fur ther informat ion.

Thank ing  you.

Yours t ru ly

(t?pr
Dr. Ahmad Almeghames
Secretary General
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ACCOUNTING POLICIES AND ACCOUNTING ESTIMATES (PROPOSED
AMENDMENTS TO IAS 8)

Issue Date - September 2017

Comments deadline - 15 January 2018

Question L

The Board proposes clarifying the definition of accounting policies by removing the

terms 'conventions' and 'rules' and replacing the term 'bases'with the term

omeasurement bases'(see paragraph 5 and paragraphs BC5-BC8 of the Basis for

Conclusions).

Do you agree with this proposed amendment? Why or why not? If not, what do you

propose and why?

Answer - Yes as this would clarify the definition of accounting policies.

Question 2

The Board proposes:

(a) clarifying how accounting policies and accounting estimates relate to each other,

by explaining that accounting estimates are used in applying accounting

policies; and

(b) adding a definition of accounting estimates and removing the definition of a

change in accounting estimate (see paragraph 5 and paragraphs BC9-8C16 of the

Basis for Conclusions).

Do you agree with these proposed amendments? Why or why not? If not, what do you

propose and why?

Answer - Yes for the addition of the accounting estimate. However, we suggest keeping the

definition of "change in accounting estimates". We believe that such definition is important, as it

is the official reference for distinguishing such changes from effors.

Question 3

The Board proposes clarifying that when an item in the financial statements cannot be

measured with precision, selecting an estimation technique or valuation technique
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constitutes making an accounting estimate to use in applying an accounting policy for

that item (see paragraph 32A and paragraph BC18 of the Basis for Conclusions).

Do you agree with this proposed amendment? Why or why not? If not, what do you

propose and why?

Answer - Yes. We agree that the use of an estimation technique or valuation technique involves
considerable amount ofjudgement to the degree that warrant such use to be among the estimates
that the management ought to do.

Question 4

The Board proposes clarifying that, in applying IAS 2 Inventorieso selecting the first-in,

first-out (FIFO) cost formula or the weighted average cost formula for interchangeable

inventories constitute selecting an accounting policy (see paragraph 328 and

paragraphs BC19-8C20 of the Basis for Conclusions).

Do you agree with this proposed amendment? Why or why not? If not, what do you

propose and why?

Answer - No. While Paragraph 32A consider that the selection of an estimation technique or
valuation technique constitutes making an accounting estimate to measure an item that involves
the use ofjudgement or assumptions in applying the accounting policy for that item, paragraph
328, however, consider that the selection of the two cost formulas for ordinarily interchangeable
inventories constitutes a selection of an accounting policy without giving a clear reasoning why
the board see no involvement of the use of judgment and assumption. We, however, believe that
selection of inventories valuation formula involves the use of judgment and assumption.

Further, and according to the amended definition of "Accounting policy" which remove
"conventions" and "rules" and confirm "measurement bases" as the only attribute of "accounting
policy, we see that a change in inventory formula does not relate to a change in "measurement
basis" which is still the cost. It is rather for a better reflection of the remaining historical cost of
the asset or a better reflection of the pattern of the consumption of the benefit, exactly as the case
with the change in depreciation policy. Taking in consideration the cost/benefit and practicality
of retrospective application of such change in inventory methods, we do not see any difference
between changes of inventory valuation techniques and changes in other accounting estimates,
especially the change in depreciation methods. Although items of inventory that are ordinarily
interchangeable can be, theoretically, measured with precision, the cost/benefit criterion derives
the use of valuation technique to estimate the cost of inventory. According to the proposed
amendment to paragraph 32, we see that the use of inventory cost formula is necessitated by the
need to apply the accounting policy (applying cost as the measurement basis for inventory).
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Question 5

Do you have any other comments on the proposals?

We agree to remove the Example from the IG. It was a source of confusion at the stage of
transition to the IFRS in Saudi Arabia. However, further example may be added specially for
first time adopters.
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